KOPRIVA (Urtica dioica) - najbolji lek za malokrvnost –

Uporedi smeštaj


KOPRIVA (Urtica dioica)
- najbolji lek za malokrvnost –...

KOPRIVA (Urtica dioica)

- najbolji lek za malokrvnost –

Nasa narodna medicina za lecenje malokrvnosti preporucuje vise vrsta lekovitih biljaka i sumskih plodova. Pozeljno je, ako se nadjemo u takvoj prilici, jesti sveze plodove sumske kupine, maline, borovnice, ribizle… Nazalost, veoma retko se nadjemo u takvoj prilici.

Od drugih biljaka, upotrebljavaju se pupoljci i plod divlje ruze, petrovac, lincura, trava iva, koren idjirota, sladic, plod oskoruse, hajducka trava i niz drugih biljaka koje se, u ovoj ili onoj srazmeri, mesaju sa kljucnom biljkom, od koje pocinju i sa kojom se zavrsavaju svi recepti za lecenje anemije – sa njenim velicanstvom koprivom.

Prednosti koprive nad svim ostalim biljkama visestrane su i ocigledne. Prakticno nema coveka koji ne bi mogao pouzdano da prepozna ovu biljku medju drugim biljkama, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog karakteristicnog zarenja na dodir. Kod osetljivih osoba, ovo zarenje moze da bude veoma bolno, pa i da izazove nezeljene alergijske reakcije. Pri branju, te osobe morale bi da se zastite odgovarajucim rukavicama. Svi sastojci, koji izazivaju zarenje, pri termickoj obradi razlazu se vec na 70 celzijusovih stepeni.

Kopriva sadrzi toliko korisnih sastojaka za poboljsanje krvne slike, da dodavanje drugih biljaka uistinu nije potrebno. Od svih biljaka na planeti, kopriva sadrzi najvise gvozdja. Isto tako, vazna je cinjenica da kopriva pomaze ne samo otklanjanju malokrvnosti, vec je veoma korisna i za ublazavanje i lecenje mnogih drugih oboljenja: secerne bolesti, peska u bubrezima i besici, proliva, edema, reumatskih obolenja, suzenja krvnih sudova, ekcema, glavobolje, obolenja jetre, zuci, slezine, zeludacnih grceva i cireva, da ne razvijamo dalje ovaj siroki spektar lekovitosti koprive.

Kako je koristiti? Sada je pravo vreme. Treba brati vrsne listove mladih stabljika( ne visih od pedlja) i odmah ih pripremati ili staviti da se suse. Susiti ih treba u senci, na sto jacoj promaji i uz cesto prevrtanje. Listovi su dobro osuseni ako su sacuvali svezu i zdravu, prirodnu zelenu boju, a mrve se kad ih protrljamo prstima. Za duze cuvanje, valja ih zapakovati i dobro sabiti u dvoslojne papirne kese.

Sirove listice mozemo koristiti odmah, za pripremu napitka ili veoma zdrave hrane. Kopriva je bolja od sveg zeljastog povrca, i svakako je treba upotrebljavati umesto njega. Moze se, i pozeljno je, davati je i veoma maloj deci, koja su tek pocela da uzimaju cvrstu hranu.

U zavisnosti od licnih kulinarskih sklonosti i gurmanskih afiniteta, koprivu mozete pripremati i upotrebljavati kako god hocete, a da budete sigurni da niste pogresili. Corbice, pitice, pire...

Podeljena su misljenja da li caj od koprive treba samo popariti ili bi trebalo prokuvati ga. Pre pripreme, lisce obavezno treba isitniti, a litar caja spremiti sa najmenje 50 grama osusenog lista. Piti u toku dana, umesto vode. Napitak niposto ne seceriti. Ako nekome smeta ukus i miris koprive, moze da, u ohladjen caj, doda malo limunovog soka.

Ma koliko da je mocna, njeno velicanstvo kopriva nije svemocna. Zato bih svim anemicnim osobama preporucio svakodnevne setnje, ako nigde drugde, a ono po gradskim parkovima. Naravno da su pozeljni sto cesci odlasci u prirodu. Ne treba se junaciti i osvajati stenovite planinske vrhove, ali setnja sumom ili livadom po bregovitim predelima svakako ce pomoci njenom velicanstvu koprivi da ona vama pomogne. Moram, na kraju, da napomenem da, bez ovakvih setnji, ne verujem u uspeh bilo koje terapije protiv anemije, pa ni u uspeh terapije koju sam vam upravo preporucio.

Ekskluzivno za www.zlatibor.rs autor teksta: Srbo Ilić

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Aktivnost: