"Pršutijada" u Mačkatu od 15. do 17. januara

Uporedi smeštaj

Datum: 

Petak, 15 Januar, 2010 do Nedelja, 17 Januar, 2010


Tradicionalni Sajam suhomesnatih proizvoda u Mačkatu, popularna "Pršutijada", biće održana od 15. do 17. januara 2010., kao i uvek u porti mačkatske crkve. Biće to još jedna prilika da više desetina domaćina iz ovog kraja koji prave suhomesnate delikatese prikažu svoje proizvode, podiče se dobrim kvalitetom i ponude ih posetiocima uz sajamski popust.

Po prvi put na Pršutijadi posetioci ove manifestacije će odlučivati o najboljim proizvođačima.

Svaki posetilac može da glasa za proizvođača (putem odštampanih listića na licu mesta) za proizvod koji im se najviše dopada i na taj način učestvuje u nagradnoj igri.

Organizatori su pripremili zanimljive i vredne nagrade: džak pršute, kvadratni metar slanine, deset metara kobasice...

Program:

15.01.2010. Petak
- 11.00 časova
    - Svečano otvaranje sajma u Porti crkve  Sv. Proroka Ilije
    - Kulturno umetnički program i obilazak sajamske izložbe i pratećih sadržaja
- 13.00 časova
    - Predavanje iz oblasti primarne proizvodnje mesa, Kviz takmičenje
- 14.00 časova
    - Predavanje iz oblasti zaštite bilja, Kviz takmičenje

16.01.2010. Subota
- 11.00 časova
    - Komercijalna izložba proizvoda i umetnički program
- 12.00 časova
    - Predavanje iz oblasti proizvodnje mleka, opreme za mužu krava, Kviz takmičenje
- 13.00 časova
    - RRA"Zlatibor" -  Predavanje iz oblasti udruživanja, Kviz takmičenje
- 14.00 časova
    - Predavanje iz oblasti seoskog turizma

17.01.2010. Nedelja
- 11.00 časova
    - Sajamska izložba, Komercijalna prodaja i umetnički program
- 12.00 časova
    - Proglašenje pobednika 10. sajma suvomesnatih proizvoda

************************************

Prema proceni predsednika Organizacionog odbora Milana Lazovića, 10. Pršutijadu posetilo je desetak hiljada meštana užičkog regiona i turista.

Pobednik ovogodišnje "pršutijade", u konkurenciji 20 izlagača sušenog mesa iz užičkog regiona, je Miloš Zarić, iz Kačera. Ovaj proizvođač imao je najviše glasova posetilaca koji su glasali tokom degustacije izloženih proizvoda i ove godine bili u ulozi stručnog žirija.

Po ukusu degustatora bili su i proizvodi Zlatiborca, Radovana Andžića i Rada Šopalovića, iz Mačkata...

Organizatori ove manifestacije - opština Čajetina i Turistička organizacija Zalatibor - uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, nagradili su i posetioce nagradama primerenim ovoj prilici - džak pršute (20 kg), kvadratni metar slanine (10 kg) i 10 metara čuvene užičke kobasice.