Smučarsko trčanje (cross-country skiing) i biatlon (biathlon) na Zlatiboru

Smučanje na Zlatiboru počelo je iz potrebe. Zbog velikih snegova i neprohodnih puteva dosetljivi Zlatiborci iz zlatiborskih sela počinju sami da izrađuju skije i da ih koriste za kretanje i obavljanje seoskih poslova.

Tridesetih godina prošlog veka majstori kovači, kolari i stolari koristeći svoje zanate i veštine uveliko prave skijašku opremu koju poklanjaju seoskoj deci. Oprema je bila prilagođena hodanju na skijama sa slobodnom petom.  U to vreme prave vezove slične današnjiim modernim, od gumenih opanki sa šupljim gumenim kljunom kroz koji prolazi metalna žičica kao osigurač.

Skijanje, pored potrebe postaje i omiljena zimska zabava svih generacija zlatiboraca. Sredinom tridesetih na Zlatibor dolaze zbog skijanja ljubitelji ovog sporta uglavnom iz Beograda i Užica.

"Bez preterivanja može se reći da je Zlatibor terenski najidealnije mesto za skijanje. Vrlo blagi nagibi omogućavaju početnicima da za nekoliko dana nauče osnove skijanja. Za one koji su već uvežbani, padine Tornika znače mogućnost čitavih avantura...", piše beogradsko "Vreme" 14.1.1935.

Organizovano smučanje na Zlatiboru počinje 1938. godine kada je osnovano "Smučarsko društvo Rudine". Njegovi osnivači, Janićije Jeremić, Drago Jeremić, Miloš Mišović i Milija Glišović takmiče se i prenose svoje znanje mladim generacijama.

Bolji takmičari se organizuju i drže obuku u skijanju u svim zlatiborskim selima.

Skoro da nije bilo deteta koje nije znalo da skija. Iako oskudno obučena zlatiborska deca su se radovala zimi. Među nama sedi mnogo onih koji su iz zlatiborskih sela skijama dolazili u školu. Seoske škole su iznedrile najtalentovanije takmičare koji su sa uspehom predstavljali Klub i Srbiju na mnogim takmičenjima na teritoriji bivše Jugoslavije.  


60-ih godina smučarski klub menja svoj naziv u "Smučarski klub Janićije Jeremić", a 2001. godine  nakon preregistracije po novom zakonu, počinje da koristi sadašnje ime.

Od sredine 70' godina prošlog veka pa sve do 1992. SK  je nosilac smučarskog trčanja i biatlona u Srbiji.
 
Klub je od drugog svetskog rata organizovao veliki broj takmičenja u smučarskom trčanju i biatlonu. Posebno je bio popularan kup Maršal Tito koji se održavao u svakoj od šest jugoslovenskih republika a na Zlatiboru se zvao Zlatiborski memorijal i redovno se održavao sve od 1973. godine a na kome je učestvovalo 350 - 700 takmičara.

90'ih godina, usled opšteg ludila nastalog u ovom delu Balkana, klubske aktivnosti su zamrle, sve do preregistracije od bivših članova kluba 2001. godine.

Klub je član nacionalnih granskih sportskih saveza, Skijaškog saveza Srbije i Biatlon saveza Srbije a preko Opštinskog sportskog Saveza posredni član Sportskog saveza Srbije. Članovi kluba su aktivni učesnici u radu ovih organizacija kao funkcioneri i treneri reprezentacija.

Trenutno, klub broji oko 80 članova, od čega su 30 aktivni takmičari, a ostali su stručna lica, rekreativci i simpatizeri smučarskog trčanja. Klub ima i sudijsku sekciju gde 20 članova ima položen sudijski ispit.

Klubske aktivnosti redovno se odvijaju tokom cele godine uz veliki entuzijazam trenera, nekadašnjih smučara trkača,  ljubitelja smučarskog trčanja i pomoći Turističke organizacije Zlatibor i Opštine Čajetine.

Zimske aktivnosti svakodnevno se odvijaju u centralnom delu Zlatibora, na prostoru Tić polja gde je 2009. godine izvršena homologizaciju staza za smučarsko trčanje kod FISa.



Na 20km od centra Zlatibora, u Murtenici postoji rezervna staza za smučarsko trčanje i biatlon, na kojoj se sneg veoma dugo zadržava.

Sezone 2012/2013 uz pomoć volontera kluba popravljene su veoma stare motorne sanke koje su skoro muzejski eksponat i napravljeni dodaci za uređenje staza za skejt i klasičnu tehniku. Uz pomoć sponzorstava Radionice KRUG, redovno se uređuje staza na Tić polju, a posle skoro 25godina uređeno je i 10km staze za klasičnu tehniku u Murtenici.

Klub je organizator međunarodnih trka kao sto su FIS trke Balkan Kup koja se redovno nalazi u FIS kalendaru, prvenstava Srbije, Zlatiborskog kupa, Božićne noćne sprint trke.

Od 2001. godine do 2014. kroz klub je prošlo preko 200 aktivnih takmičara koji su redovno nastupali na nacionalnim i takmičenjima regionalnog karaktera u kategorijama od cicibana do seniora i veterana. Osvojeno je preko 600 medalja i klub je višestruki ekipni Prvak Srbije.

Članovi kluba predstavljaju Srbiju kao reprezentativci u smučarskom trčanju i biatlonu.

Najveći uspeh je svakako učešće na zimskim Olimpijskim igrama 2006. u Torinu. Takmičari su učestvovali i na takmičenjima kao što su Svetska prvenstva, zimske univerzijade, Festival mladih Evrope EYOF, Evropska prvenstva i kupovi, Prvenstva Balkana i FIS trke.



Uz pomoć Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor rešen je problem prostorija i klub je 2013. dobio svoje prostorije u sklopu Auto-kampa Zlatibor koja se nalazi u blizini staza na Tić polju.

Osnovni cilj zlatiborskih ljubitelja smučanja je da se nastavi misija širenja veštine smučarskog trčanja kao što su to radili nekada stariji članovi smučari sa Zlatibora.

Želja im je da zlatiborska brda zimi budu ponovo išarana dečjim tragovim skija i da klub funkcioniše na principima harmonične povezanosti dece, roditelja i zajednice. Svako dete u bilo kom delu Zlatibora treba da dobije šansu da nauči da skija.

Želeli bi da omoguće deci koja imaju ambicije da se takmiče da imaju adekvatnu opremu i uslove kako bi mogli da postignu što bolje rezultate kao i da naši takmičari ne prekidaju karijeru u godinama kada počinju da postižu najbolje rezultate, zbog finansijskih okolnosti u kojima žive. Namera je uspostavljanje permanentne edukacije trenera.



Uz pomoć sopstvenog dobro opremljenog i obučenog sudijskog kadra i prijatelja kljuba koji su nezamljiva pomoć pri svakoj organizaciji, žele da organizuju i redovno održavaju takmičenja kako nacionalnog tako i mađunarodnog karaktera.

Smučarsko trčanje vide kao obavezni deo fizičke kulture u školama na Zlatiboru. Žele da stvore zdravu naviku za bavljenje smučarkim trčanjem kao sastavnim delom života.

Sa Opštinom Čajetina i predstavnicima srodnih sportova prave planove za očuvanje i uređenje nordijskog centra Tić polje kao multifunkcionalnog sportskog centra na otvorenom u zimskom i letnjem periodu.  Spoj turističkih kapaciteta Zlatibora i sportskih sadržaja ima velike potencijale i pruža sigurnost u realizaciji.

Predstoji im i uspostavljanje partnerske saradnje sa Srbija šumama, Skijalištima i privatnim vlasnicima zemljišta oko korišćenja šumskih puteva u zimskom periodu za potrebe smučarskog trčanja i izgradnje novih staza na Torniku i Murtenici.

Više o klubu SK Zlatibor i stazama za smučarsko trčanje na Tić polju pročitajte na www.skzlatibor.com

FB Grupa Smučarski klub Zlatibor

Foto priče o klubu i na FB strani Zlatibor Čudna i čarobna moć