Ekološka sekcija OŠ "Dimitrije Tucović" - Čajetina

Uporedi smeštaj

Ekološka sekcija u OŠ "Dimitrije Tucović" postoji skoro čitavu deceniju. Uspešno deluje na nivou svoje škole, ali i čitave opštine Čajetina.

Na početku osnivanja aktivnosti sekcije su se svodile na obeležavanje značajnih datuma i uređenje škole i školskog dvorišta. Svake godine, broj dece u sekciji se povećavao, a samim tim i njihov uticaj u školi i u lokalnoj zajednici. Pre nekoliko godina realizacijom projekta "Edukacija i podizanje nivoa ekološke svesti" uz finansijsku podrsku BCIF-a iz Beograda osnovane su ekološke patrole koje aktivno deluju u okviru sekcije. Sada ekološka sekcija broji oko 60 učenika od petog do osmog razreda.

Članovi ove sekcije:
- uređuju sve učionice (sade i rasađuju cveće, održavaju higijenu, paze da se ne uništava školski inventar)
- uređuju školsko dvorište
- prave izložbe radova i fotografija vezane za važne ekološke datume
- praktično na času, kroz radionice, uče o reciklaži papira, a zatim se na recikliranom papiru pripremaju radovi i pravi izložba
- organizuju akcije prikupljanja papira i plastike za reciklažu
- organizuju eko-marš za Dan planete Zemlje
- učestvuju u eko kvizu (sa drugim osmogodišnjim školama ove opštine) za Dan zaštite životne sredine
- u saradnji sa JKP "Zlatibor" izvode prolećno i jesenje uređenje Čajetine i Zlatibora
- u saradnji sa dečjim vrtićem "Dečja radost" u Čajetini učestvuju u organizaciji i sprovođenju maskenbala za Dan planete zemlje
- u saradnji sa Ekološkim fondom opštine Čajetina učestvuju u uklanjanju divljih deponija po selima
- učestvuju u humanitarnim akcijama, kao na primer, berba i prodaja narcisa za lekove i pomoć obolelim osobama od karcinoma
- u saradnji sa lokalnom televizijom ekološka sekcija je tokom 2004. i 2005. godine snimala emisije "Eko-eho", gde se prikazuju ekološki sadržaji i aktivnosti u školi i van nje
- učestvuju na raspisanim konkursima, tako da su 2006. godine na raspisani konkurs Ministarstva prosvete i sporta u saradnji sa Rotary klubom  iz Berna, osvojili 4. računara i lap top, a takođe i 2007. godine na raspisani konkurs "Cveće - simbol estetike i lepote" uredili školsko dvorište i nastavnički ulaz, i kao nagradu ponovo dobili 4. računara i lap top
- Eko fond opštine Čajetina je u svim osmogodišnjim školama nabavio kontejnere za reciklažu papira i plastike i postavio ih pred školu. Članovi sekcije prve sedmice u mesecu, u saradnji sa lokalnom televizijom (koja obaveštava stanovništvo) organizuju prikupljanje navedenih sekundarnih sirovina od privatnih kuća, kao i od raznih institucija. Novac dobijen prodajom sekundarnih sirovina se koristi za rad ekološke sekcije, unapređenje nastave i izvođenje eko izleta.
- Na početku školske 2008/2009 g. je potpisan ugovor sa Recan fondacijom (Fond za povraćaj i reciklažu limenki) iz Beograda i time je škola ušla u program "Limenke sakupljaj - Okolinu sačuvaj". Članovi sekcije tokom čitave školske godine prikupljaju limenke koje se organizovano otkupljuju dva puta godišnje.
- U školskoj 2009/2010. ekolozi nastavljaju aktivno da uređuju okolinu i unapređuju životnu sredinu sakupljanjem sekundrnih sirovina.

PRIDRUŽITE SE AKCIJI I POMOZITE MLADIM EKOLOZIMA!
AKO IMATE STAROG PAPIRA, PLASTIČNIH FLAŠA ILI LIMENKI JAVITE SE I DOĆI ĆEMO DA IH PREUZMEMO.

Kontakt telefoni:
064/239-17-18
031/831-709

Napisala:
mr Zorica Milosavljević - profesor biologije
________________

04.06.2010

Deca Ekološke sekcije OŠ "Dimitrije Tucović" na celu sa Zoricom Milosavljević, magistrom biologije i jednom od najomiljenijih nastavnika, pridruzila su se akciji OČISTIMO SRBIJU na teritoriji Čajetine i Zlatibora...

Ovim mladim ekolozima iz Čajetine i Zlatibora nije teško da ustanu ranom zorom i dođu na čas ekologije već je to jedan od časova koji se sa željom očekuje. Herbarijumi članova ekološke sekcije su prava mala remek dela, a broj biljaka u njima je trocifren.

04.06.2010. ovi mladi ljubitelji svojih naselja, naoružani rukavicama i kesama dobijenim od Ministarstva za ekologiju, očistili su deo puta od Čajetine do Zlatibora do farme. Nakon obavljene akcije, usledilo je i okrepljenje za vrednice.

U nadi da će u sledećoj akciji odziv odgovornih građana koji bi se pridružili biti veći, organizator Zorica Milosavljević ocenjuje ovu akciju kao uspešnu.

________________

06.09.2010

Članovi ekološke sekcije, učenici osmog razreda OŠ Dimitrije Tucović iz Čajetine su tokom leta bili učesnici dva letnja kampa koji su organizovali Klub privrednih novinara i Univerzitetski savez za ekologiju, pod pokroviteljstvom Republičkog Ministarstva prosvete i Recan fondacija iz Beograda.

-- Klub privrednih novinara i Univerzitetski savez za ekologiju je organizovao Letnju školu preduzetništva i kreativnog mišljenja na Zlatiboru i Zlataru, od 07.avgusta do 11.avgusta. U okviru škole poznate ličnosti i stvaraoci iz Beograda i Srbije, u prostorijama Osnovne škole „Sveti Sava“ i „Milivoje Borović“, su održali radionice na temu preduzetništva u oblasti ekologije, turizma, dizajna, sporta, kulture. Posebne radionice su realizovane za fotografiju, novinarstvo i film.

Polaznici škole su bili najbolji učenici srednjih škola Zlatiborskog okruga i Beograda i deset učenika osmog razreda Osnovne škole Dimitrije Tucović iz Čajetine.Cilj kampa je bio pokretanje kreativnih, mladih ljude da razvijaju svoje stvaralačke potencijale i iskažu svoj talenat. Pored predavanja pomenutih poznatih stvaraoca i privredenika, organizovane su i kreativne radionice kao i atraktivni izleti: posete Rezervatu Bjeloglavi sup, Zlatarskim jezerima, Guči, manastirima, rekama i planinama Zlatibora i Zlatara. Polaznicima škole su na završetku letnje škole uručeni sertifikati.

--Kao rezultat učešca ekoloske sekcije u programu koje organizuje RECAN fondacija sa školama pod nazivom ,,LIMENKE SAKUPLJAJ - OKOLINU SAČUVAJ,, OS ,,Dimitrije Tucovic,, je dobila kao nagradu učešće u letnjem kampu u Sremskim Karlovcima u periodu 20.08-27.08.2010. Dve učenice osmog razreda, iz Čajetine i Zlatibora, sa profesorkom Snezanom Tučić su prisustvovale sedmodnevnom kampu čiji su organizatori bili: saradnici i volonteri Pokreta gorana Novog Sada-pedagozi, profesori biologije, botaničari i zoolozi sa prirodno-matematičkog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta, iz Zavoda za zaštitu prirode , JP ,,NP Fruška gora,, Naučno-istraživačkog društva studenata bilogije ,,Josif Pančić,,.

Tokom sedam dana kampa predstavljene su prirodne vrednosti i biloške retkosti NP Fruška gora, reke Dunav i Koviljsko-petrovaradinskog rita. Cilj kampa je bio širenje znanja iz oblasti poznavanj prirode i ekologije boravkom u prirodi, kroz igru i rekreaciju. Stečena znanja i veštine učešćem u kampovima učenici će moći da primenjuju tokom budućeg školovanja, a takođe da znanja prenesu i ostalim učenicima...

________
15.11.2010.

AKCIJA ČIŠĆENJA U NOVEMBRU

Deca Ekološke sekcije OŠ "Dimitrije Tucović" na celu sa Zoricom Milosavljević, magistrom biologije i jednom od najomiljenijih nastavnika, iskoristli su lepo vreme i realizovali još jednu akciju čišćenja na potezu puta od magistrale u pravcu sela Rudine.

Vedri osmaci su na delu pokazali da vole svoj Zlatibor, čisteći jedno od omiljenih izletišta, šumarak u kome se redovno roštilja, kampuje (u nedostatku kampa), jedriličari ili šeta put Spomenika.

Mesto: 

Povezana vest: