Čajetina zainteresovana za kupovinu hotela "Zelenkada"

Uporedi smeštaj

Opština Čajetina namerava da postane većinski vlasnik poznatog hotela "Zelenkada" na Zlatiboru, koji je sastavni deo preduzeća "PTT Ugostiteljstvo", čija privatizacija je nedavno poništena, pa njime trenutno gazduje država.

U Srbiji do sada nije zabeležen takav poslovni potez lokalne samouprave, iako to, kako tvrde u čajetinskoj opštini, zakon ne zabranjuje. Da su namere ove bogate opštine istinite, potvrdio je i njen predsednik Milan Stamatović rekavši da od Agencije za privatizaciju nestrpljivo čekaju odgovor na svoj zahtev o takvom poslovnom poduhvatu.

Hotel "Zelenkada" sastavni je deo Privrednog društva "PTT Ugostiteljstvo", u okviru koga su i restorani "Rujno" i "Mlečni restoran" na Zlatiboru, "Serdarev konak" u Čajetini, ali i hotel "Srebrnac" na Kopaoniku, "Poštanski dom" u Vrnjačkoj Banji i restoran u Novom Sadu. To državno preduzeće privatizovano je na aukciji pre dve godine, kada je za 820 miliona dinara većinski vlasnik postala Dubravka Đurđević iz Novog Sada. Međutim, posle tri meseca, vlasništvo je preuzeo Milan Joksimović, sin Miomira Joksimovića, poznatog i kao Miša Omega. Kako vlasnik nije ispunio preuzete obaveze, Agencija za privatizaciju je u januaru ove godine raskinula kupoprodajni ugovor.

Zbog velikih dugovanja prema dobavljačima i radnicima, ali i zbog neplaćenih komunalnih i drugih usluga, hotel "Zelenkada" je, prvi put za 35 godina postojanja, privremeno zatvoren, i to 12. jula, u jeku ovogodišnje turističke sezone. Na prinudni odmor upućeno je 25 radnika, koji su bili zatečeni zatvaranjem hotela, ne mogavši da objasne sebi i drugima kako je moguće da hotel poput "Zelenkade" nerentabilno posluje u turističkom raju Srbije.

Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa između opštine i preduzeća "PTT Ugostiteljstvo" oko dela zemljišta, lokalna samouprava je pokušala da spreči vlasničku transformaciju tog hotela, ali u tome nije uspela, jer njen prigovor država nije uvažila.

- Oko hotela "Zelenkada" opština ima devet hektara zemljišta koje je dodelila na korišćenje nekadašnjem Poljoprivrednom industrijskom kombinatu "Čajetina", koji je izgradio hotel pre 40 godina. Hotel je kasnije izdvojen iz tog kombinata i poslovao je u okviru "PTT Ugostiteljstvo" - rekao je o problemu vlasništva Stamatović, istakavši da je potrebno vreme da se uradi detaljna analiza finansijskog stanja u svim delovima preduzeća "PTT Ugostiteljstvo, a time i u hotelu "Zelenkada", koji je u istom vlasničkom paketu sa restoranima "Rujno" i "Mlečnim restoranom" na Zlatiboru i " Serdarevim konakom" u Čajetini, što znači da će budući vlasnik moći da raspolaže i tim objektima. Ocenivši da je hotel u dobrom stanju, Stamatović kaže da je ubeđen da bi "Zelenkada" mogla da bude profitabilna nakon određenih ulaganja i promene načina upravljanja.

- Čajetina može da postane vlasnik imovine na dva načina. Prvi je da tu imovinu Vlada Srbije svojom odlukom ustupi Čajetini na korišćenje, a drugi način je da opština Čajetina učestvuje na aukciji - objasnio je Janićije Jeremić, opštinski pravobranilac, dodavši da "u Srbiji ne postoji opština koja raspolaže hotelom, iako za to ne postoji zakonska prepreka".

Strah od apartmana

- Opština je zainteresovana da postane vlasnik i restorana "Rujno" i "Mlečni restoran", koji se nalaze u centru Zlatibora, u ekstra građevinskoj zoni. Plašimo se da će neki drugi vlasnici, nakon pet godina koliko su dužni da obavljaju istu delatnost, te objekte adaptirati u apartmane i prodavati ih, što bi bilo u suprotnosti sa planskim dokumentima o razvoju Zlatibora - rekao je Milan Stamatović.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 4.9.2010.)

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: