Dvadesetogodišnjica rada Muzeja na otvorenom "Staro selo" Sirogojno

Uporedi smeštaj

Datum: 

Ponedeljak, 30 Jul, 2012

Povodom dvadesetogodišnjice rada Muzeja na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu pozivamo Vas da prisustvujete svečanosti obeležavanja jubileja i slave Muzeja Ognjene Marije u ponedeljak, 30. jula 2012. god. u 13 sati.

- Otvaranje izložbe Mi + Vi = Magija, autora mr Jelene Toskić, višeg kustosa
- Promocija prvog broja Zbornika radova - Muzeji na otvorenom
- Koncert muzičkog sastava "Putujući svirači"     

1992. godine odlukama DP "Sirogojno", SO Užice i SO Čajetina, osnovan je Muzej "Staro selo". Izdvajanjem iz SP "Sirogojna" - Muzej postaje samostalna ustanova sa ciljem očuvanja i zaštite objekata narodnog graditeljstva i prezentacije i očuvanja materijalnog i nematerijalnog kultunog nasleđa. Svake godine 30. jula na dan osnivanja obeležava se Dan Muzeja i slavi zaštitnica Ognjena Marija. Ove godine svečano se obeležava dvadesetogodišnjica rada Muzeja.

Izložba Mi + Vi = Magija, čiji je naziv insprisan komentarom iz Knige utisaka, predstavlja segmente dokumentacije Muzeja na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu. Kroz tekstualne i vizuelne narative sadržane u različitim oblicima dokumentacije govori se o istorijatu, programima i poslanstvu Muzeja.

Izdvojena dokumenta prate period od 1979.g. do danas i radi preglednosti podeljena su na tematske celine: Muzej narodnog graditeljstva, Muzej na otvorenom "Staro selo" 1992-2012, Hronologije programa i događaja, Deca u priči o muzeju, Muzej u štampi, Vi o muzeju, Očuvanje nematerijalnog nasleđa i vi i mi različite priče.

Iz fonda dokumentacije Muzeja na otvorenom "Staro selo" predstavljena je i originalna građa koju čine: pravno-administrativna dokumenta, izvodi iz novinske dokumentacije, foto-dokumentacija, izvodi iz Arhiva stručne građe. Dokumentacioni fond Muzeja uvećava se svsno angažovanim stručno-naučnim radom Ustanove i nesvesno u svakodnevnom kununikacijskom procesu na relaciji mi+vi. Cilj izložbe je da prikaže različitost dokumentacione građe Muzeja i bogatstvo  informacija koju ona sadrži. Autor izložbe je mr Jelena Toskić, viši kustos za dokumentaciju.

Izložbu prati i film Vi + Mi = Magija sačinjen je od inserat televizijskih emisija (TV Beograd, TV 5, TV Čajetina, TV Pahuljica), od snimaka iz fonda Muzeja u periodu od 2012. godine, kao i fotografije iz fonda Muzeja i fonda "Sirogojno company". Film je za potrebe izložbe montirao Dragan Cicvarić, kustos.

Prvi broj Zbornika - Muzeji na otvorenom, u ime uredništva predstaviće, dr Nikola Krstović, viši kustos.

Povezani objekat: