Ikona Pokrova Presvete Bogorodice na poklon opštini Čajetina

Uporedi smeštaj

Zlatibor i Svetu Goru deli oko 800 kilometara, ali Čajetina i manastir Hilandar uprkos daljini, čvrsto spaja duhovna veza. To dokazuje i poseta Visokoprepodobnog Arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandar, najposećenijem turističkom centru u Srbiji, Zlatiboru.
Gostoprimljivi Čajetinci nisu krili zadovoljstvo zbog nesvakidašnje posete i gostiju, koji se zbog monaškog života retko odlučuju da napuste Svetu Goru. Zbog toga je za igumana Hilandara, koji je došao u pratnji dva monaha, upriličen i kraći kulturno umetnički program školaraca.

Uprkos dugom putu, iguman Hilandara u večernjim satima imao je priliku da razgovara i sa zlatiborskim, ali i privrednicima Zapadne Srbije i Beograda. Oni su izrazili spremnost, da uprkos krizi, obnova najveće srpske svetinje, manastira Hilandar, ne bude zaustavljena, ali ni usporena.

U znak sećanja na posetu opštini Čajetina, igumanu i bratiji manastira Hilandar uručeni su i skromni pokloni, kako od učenika, tako i od domaćina, čelnika lokalne samouprave. Sa druge strane, sa Svete Gore za Čajetince je stigao, kako oni kažu, do sada najvredniji poklon. Ikona Pokrova Presvete Bogorodice dodatno će učvrstiti neraskidivu nit Čajetine i Hilandara.

Drugog dana posete Čajetini, Visokoprepodobni Arhimandrit Metodije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru u prisustvu velikog broja vernika. Tom prilikom iguman Hilandara preneo je pozdrave bratije sa Svete Gore i pozvao vernike da budu jedinstveni pod Svetom i sabornom apostolskom crkvom.

Iako je mala opština, Čajetina je vodeća po visini priloga za obnovu srpske svetinje na Svetoj Gori, bilo kroz direktne donacije, ili pak kroz animiranje privrednika i svih onih koji shvataju i cene značaj Hilandara, kao temelja srpske, ali i evropske kulture.


 

Povezani objekat: 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: