Izložba umetničke keramike ZLAKUSA 2008.

Uporedi smeštaj

 
Od 13.11. do 03.12.08 . umetnička dela nastala na 13. Međunarodnoj koloniji keramike u selu Zlakusa se mogu videti u Gradskoj galeriji u Užicu.

Na ovogdišnjoj koloniji održanoj u avgustu, u radionici grnčara Veselina i Svetozara Šunjevarića, učestvovalo je 20 akademskih slikara - keramičara iz Nemačke, Slovenije, Bugarske, Latvije i Srbije kao i učenici užičke Umetničke škole i studenti Fakulteta primenjene umetnosti iz Beograda i Visoke tehnološke škole.

Uspeh Kolonije je i to što je sačuvala viševekovni, u gašenju i odumiranju lončarski zanat, koji je gotovo nepromenjeno očuvao autentični postupak praistorijskih majstora - grančara i to baš na ovom delu Balkana.

Pored toga što je okupila mnogobrojne umetnike iz svih delova sveta, umrežujući ih oko istog zadatka, Kolonija je na pravom spoju tradicije i umetnosti, uz revitalizaciju tradicionalnog lončarskog zanata, stvorila najbolju reklamu i preporuku za sve kulturno-turističke vodiče.

Izložbu je otvorio vajar Velimir Karavelić, prosvetni savetnik Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja iz Beograda, istakavši da je Kolonija i svečanost otvaranja izložbe veliki događaj, ne samo u estetskom smislu.

"Ova svečanost je hitac jednog sela, koji se zove Zlakusa, u čijem znaku je nastala ova manifestacija koja vuče poreklo direktno iz neolita, tako da nije teško razumeti da mi sada uspostavljamo komunikaciju sa našim precima i prosto živimo zajedno sa njima, kao u nekoj večnosti", rekao je Karavelić.

Radove sa ovogodišnje Međunarodne kolonije umetničke keramike u Zlakusi, posle Užičana, videće i ljubitelji te umetnosti u Beogradu i Aranđelovcu.

Vesti i događaji: 

Kategorija: