Livada fest - zlatiborska kosidba

Uporedi smeštaj

Datum: 

Nedelja, 5 Avgust, 2012

"Livada fest - zlatiborska kosidba", biće održana u nedelju, 5. avgusta na Vodicama. Košenje zlatiborskih livada, pevanje tradicionalnih pesama i recitovanje srpskih zdravica, moto je ovogodišnje Zlatiborske kosidbe.

Član organizacionog odbora manifestacije Žarko Božanić, kaže da posetioce očekuje bogat zabavni program. Nakon otvaranja u 12.00 časova, organizovan je koncert mladih trubačkih orkestara. U 14.00 časova je centralni događaj - kosidba, nakon čega će nastupiti pevačke i folklorne grupe. Koncert Slobodana Muline planiran je za 18.00 časova, a od 20.00 časova koncert grupe "Đura i mornari", najavio je Božanić.

Zlatiborska kosidba održana je samo jednom. Iako je godinama postojala želja za obnavljanjem, zbog nedostatka novca to nije bilo moguće. Direktor Turističke organizacije Zlatibor Darko Đurović, kaže da su ovakve manifestacije značajne za čitav zlatiborski kraj.

Kosidba je nešto što karakteriše Zlatibor, pa se nadam da će se veliki broj ljudi prijaviti za ovo takmičenje. Posebno je važna činjenica da ovakvi događaji doprinose očuvanju tradicije i kulturne baštine, ističe Đurović.

U Srbiji je najpoznatija i najstarija kosidba na Rajcu, koja je prvi put održana daleke 1892. godine. Organizatori zlatiborske kosidbe, nadaju se da će i ova manifestacija zaživeti, kako bi na planinu nadomak Užica dolazili kosači iz cele zemlje.

Autor: Dunja Starčević

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: