MEDJUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA DODIRI - Sirogojno 2003.

Uporedi smeštaj

Muzej na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu već decenijama čuva i prezentuje arhitekturu, kulturni, duhovni i umetnički izraz srpskog sela XIX veka. Oko pedeset originalnih zlatiborskih brvnara sa preko dve hiljade eksponata izloženo je u jedinastvenoj postavci starih seoskih okućnica u prirodnom okruženju...

Pored osnovne delatnosti muzeja koja je orijentisana samo na očuvanje i prikazivanje tradicionalne delatnosti srpskog naroda zlatiborskog kraja, mnogobrojne aktivnosti muzeja baziraju se i na programima u kojima se osećaju impulsi savremenog života, kulture i umetnosti u postavci tradicionalnog narodnog graditeljstva i duhovnog izraza. Organizacija kolonija, likovnih, književnih i muzičkih susreta, predavanja i letnjih škola predstavljaju kontinuirani izlet u savremano sa jasnim akcentom na ideji korena.

Jedan od najznačajnijih upliva u savremanu umetnost i kulturu predstavlja međunarodna umetnička kolonija DODIRI koja se uz pokroviteljstvo Skupštine optštine Čajetina i Muzeja na otvorenom "Staro selo" Sirogojno organizuje od 15. do 26. avgusta 2003.godine sa svečanim zatvaranjem i izložbom 25. avgusta.

To je prvenstveno pokušaj da se odgovori na večito pitanje kako drugi, pa i mi sami u kontaktu sa njima, sagledavamo sopstvenu kulturu.

Učesnici kolonije su predstavnici mlađe umetničke generacije koji žive i rade u Parizu. Različiti u medijskom izrazu, oni predstavljaju presek umetničke scene Pariza. Većina je stasala pod okriljem čuvenog Beaux-Arts-a u klasi profesora Vladimira Veličkovića i ostalih profesora ili u drugim visokim umetničkim ustanovama. Kako će ovi mladi umetnici doživeti duh starog srpskog sela i do koje mere će on uticati na njihov likovni izraz, već formiran u potpuno drugačijoj umetničkoj sredini, pedstavlja pravi izazov u kulturološkom i umetničkom smislu za sve nas.

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: