Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa

Uporedi smeštaj

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa počeće danas, 1. avgusta u radionici majstora lončara Velimira Šunjevarića u selu Zlakusa kod Užica. Međunarodna kolonija umetničke keramike, koja će trajati do 10. avgusta, deo je autorskog projekta "Keramika Zlakusa" akademskog slikara-keramičara Sofije Bunardžić iz Užica.

Posebnost ove, 17. po redu, kolonije, prema rečima Bunardžićeve, ogleda se kroz građenje spona između tradicionalnog lončarstva-grnčarstva, jedinstvenog po materijalu i metodu rada, sa savremenim tendencijama u umetničkoj keramici.

"Kada sam 1995. godine započela ovaj projekat u Zlakusi je bilo tek 5-6 majstora koji su radili na tradicionalan način, dok ih je danas više od 40. Uspeli smo da zanat otrgnemo od zaborava i podstaknemo mlade da se ozbiljno bave izradom keramike, na način kako se to u Zlakusi radi već 400 godina", rekla je Bunardžićeva Tanjugu.

Ona je istakla da je u proteklih 16 godina na koloniji učestvovalo 285 umetnika iz 21 zemlje sveta.

Na ovogodišnjoj će učestvovati 13 umetnika iz Turske, Slovenije i Srbije, koji će stvarati predmete od gline i na autentičan način, a nastale radove peći na otvorenoj vatri.

Pokrovitelj i ovogodišnje kolonije su Ministarstvo kulture i grad Užice.

Vesti i događaji: 

Kategorija: