Međunarodna smotra čitalaštva i IT konferencija "Čitalići 2017" Mačkat

Uporedi smeštaj

Datum: 

Subota, 20 Maj, 2017 do Nedelja, 21 Maj, 2017

Osnovna škola „Milivoje Borović“ iz Mačkata domaćin je ovogodišnje Međunarodne smotre čitalaštva „Čitalići 2017.“ i organizator je IT konferencije „Čitalići u osvajanju veština za XXI vek. Ove manifestacije ordžaće se u Mačktu, u prostorijama osnovne škole, 20. i 21. maja 2017. godine.

Međuškolskom projektu „Čitalići“ pridružilo se oko 5500 učenika, mentora i saradnika iz oko 80 škola Srbije i dijaspore. Podržalo nas je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u čijem su Kalendaru takmičenja i smotri ova smotra i nalazi, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je realizaciju IT konferencije „Čitalići u osvajanju veština za 21. vek”, koja je dobila i akreditaciju ZUOV-a.

Projekat Čitalići začeo se u duši nekolicine entuzijasta prosvetnih radnika, a razvija se sugestijama i iskustvom velikog broja učitelja, nastavnika, bibliotekara, pisaca… Zajedničko velikoj porodici Čitalića jeste borba za funkcionalnu pismenost: pročitati – razumeti – nadgraditi – izraziti.

Sva istraživanja pokazuju da deca sve manje čitaju, na testovima pokazuju loše rezultate iz oblasti razumevanja teksta i veštine čitanja, a i realnost potvrđuje da nam je fond reči mladih sve siromašniji, upućen na žargonizme i tuđice. Sve teže razumeju ono što čitaju, a skoro nesavladiv problem je za mnoge izražavanje sopstvenog mišljenja na adekvatan način.

Autori projekta Čitalići rešenja za mnoge probleme učenja i istraživanja vide u razvijanju veština Čitanja i razumevanja pročitanog i Pismenog izražavanja. Smatramo da tajna osvajanja čitalačke, medijske, informacione… pismenosti leži u vraćanju dece knjizi.

Kruna brojnih celogodišnjih aktivnosti Čitalića 2017. jeste pomenuta Međunarodna smotra čitalaštva, koju realizuje škola u Mačkatu, a uz podršku opštine Čajetina.

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: