Na Zlatiboru nema bolesne dece

Uporedi smeštaj

Zavod za javno zdravlje Užice je 22. februara dostavio prijavu epidemije na osnovu zabeleženog poremećaja zdravstvenog stanja dece školskog uzrasta na rekreativnoj nastavi, pri čemu je ukupno prijavljeno 30 obolelih. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas, posle zdravstvenog nadzora na teritoriji Zlatiborskog okruga povodom pojave gastroenteritisa, da među decom koja trenutno borave na Zlatiboru nema obolelih.

Na Zlatiboru boravi ukupno 5.000 turista, od toga 500 dece koja su smeštena u različitim hotelima i odmaralištima, a uglavnom se radi o deci predškolskog uzarasta, među kojima nema obolelih i tokom njihovog boravka nisu zabeleženi značajniji poremećaji zdravstvenog stanja, navodi "Batut".

Prilikom nadzorne posete epidemiologa i specijaliste higijene Instituta "Batut" razmatrane su sve informacije prikupljene u epidemiološkom istraživanju epidemije gastroenteritisa među decom koja su boravila na rekreativnoj nastavi u hotelu "Dijamant" na Zlatiboru.

Kako se navodi, od januara do marta ove godine na Zlatiboru je zimovalo oko 5.000 dece, od čega je u registrovanim epidemijama obolelo 58 mališana. Epidemije su registrovane i u drugim zimskim rekreativnim centrima u Srbiji, ali kako Zlatibor raspolaže velikim brojem smeštajnih kapaciteta, očekivano je da na ovoj planini zimi boravi i najveći broj dece.

Doktorka Jelena Obrenović, specijalista epidemiolog i šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta "Batut", ukazuje da je osnovna mera prevencije higijena ruku, a obolelog treba izolovati posle čega treba izvršiti efikasnu dezinfekciju prostora hlornim preparatima.

"Preporuka roditeljima koji upućuju decu na rekreativnu nastavu je da šalju potpuno zdravu decu, jer je to u interesu zdravlja njihovog deteta i ostale dece u kolektivu", kaže dr Obrenović i savetuje roditeljima da, ako je dete imalo stomačnih problema, pre polaska to kažu lekaru koji prati grupu.

Preporuka vaspitačima koji prate grupu je da insistiraju na higijeni ruku i prate preporuke pedijatra ako dođe do obolevanja dece.

Što se tiče dece predškolskog uzrasta, dr Obrenović savetuje da se kontinuirano radi na njihovoj higijeni i edukaciji, jer tako mala deca još uvek nemaju razvijene higijenske navike.

Preporuka hotelima je da se strogo pridržavaju protokola sprovođenja higijene u objektima. Ukoliko zaposleni na pripremi namirnica imaju stomačne tegobe, treba ih udaljiti sa posla, a vratiti najranije 48 sati nakon povlačenja simptoma.

Obrenović podseća da norovirus nije "novi misteriozni virus", jer se pominje još od 1929. godine kao "zimski virus povraćanja", a 1968. godine dobija i svoj definitivni naziv norvok (Norwalk) po oblasti u SAD gde je registrovana epidemija među osnovcima u jednoj školi.

Velikom epidemijskom potencijalu ovog virusa doprinosi njegova visoka zaraznost, potrebno je samo 10 od 100 virusnih čestica da izazove infekciju.

 "Osetljivost je opšta, javlja se pretežno zimi kada se veći deo vremena provodi u zatvorenom prostoru, širenju virusa pogoduje kolektiv i bliski kontakti, jer je osnovni put prenosa fekalno-oralni put i kontakt preko prljavih ruku", ističe dr Obrenović.

 Ona dodaje da inkubacioni period - period od infekcije do pojave simptoma, traje u proseku 24 do 48 sati, a obolenje traje od 24 do 60 sati.
Dominantni simptom je povraćanje, nešto ređe proliv, a retko temperatura, slabost, bolovi u mišićima, a infekcija može proći i bez simptoma.
 
Autor: Agencija TANJUG

Vesti i događaji: 

Aktivnost: 

Mesto: