Na Zlatiboru od Nove godine uvek dovoljno snega

Uporedi smeštaj

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će na skijaškim stazama Tornik na Zlatiboru, od Nove godine biti uvek dovoljno snega za turiste,...

jer je postavljen sistem za veštačko osnežavanje i završene su staze i žičare, u koje je ove godine ukupno uloženo oko tri miliona evra.

Posle obilaska radova na terenima Tornika, Dinkić je, iz razgovora sa menadžmentom izvođača radova preduzeća "Jedinstvo" iz Užica, preneo da će radovi biti završeni do 10. decembra, a da će od Nove godine početi da radi sistem za veštački sneg na skijaškim stazama.

Dinkić je nagovestio da će u narednim godinama na Torniku prioritet biti na letnjim sadržajima, kao što je postavljanje staza za mauntin bajk, uz korišćenje postojećih žičara za prevoz do staza za taj sport.

U sistem za veštačko osnežavanje, koji pokriva sve skijaške staze na Torniku, uloženo je oko 220 miliona dinara, a za te potrebe postavljen je cevovod ukupne dužine od preko pet kilometara.
 
Voda se dovodi sa obližnjeg veštačkog jezera, koje je udaljeno oko 2,5 kilometara, a za tu namenu investirano je oko 53 miliona dinara iz sredstava Nacionalnog investicionog plana.
Na Torniku je pre tri godine izgrađena prva šestosedna žičara u Srbiji, a postavljena je i "tjubing" staza koja omogućava sankanje i leti i zimi, što je jedinstven sportski objekat u zemlji.

Povezani objekat: