Narodna nošnja Zlatibora

Uporedi smeštaj

Narodna nošnja zlatiborskog kraja do sada nije bila posebno istraživana. Više je proučavana šira užička oblast, te je to bio jedan od razloga da se prikupi potrebna građa i napiše rad o narodnoj nošnji u užoj oblasti, odnosno - u zlatiborskom kraju.

U radu je, na osnovu dostupnih podataka, predstavljen razvoj narodne nošnje u zlatiborskim selima od sredine XIX veka do sedamdesetih godina XX veka, kada se ona praktično gubi, sa osvrtom na njeno poreklo, promene u kroju, materijalu, načinu ukrašavanja, potom sličnosti i razlike u odnosu na susedne oblasti, kao i postupak njene izrade. U posebnom odeljku date su smernice za njenu rekonstrukciju i primenu u scenskom predstavljanju, što omogućava njeno dalje trajanje, ali u drugačijem kontekstu.

U vremenskom periodu koji je obuhvaćen ovim radom - od polovine XIX veka do sedamdesetih godina XX veka, može se, na osnovu relevantne građe, pratiti narodna nošnja u zlatiborskim selima kroz varijante nastale pod uticajem različitih faktora. Najstariju varijantu narodne nošnje ispitivanog prostora predstavlja varijanta karakteristična za dinarski tip nošnje. Zatim slede varijante nastale pod uticajem šumadijske nošnje i u izmenjenim uslovima života tokom i između velikih  ratova. U periodu posle Drugog svetskog rata, koji se odlikuje velikim ekonomskim, društvenim i kulturnim promenama, sve je veći uticaj savremenog odevanja, čiji je stil u potpunosti prihvaćen i u odevanju seoskog stanovništva.

Promocija knjige “Narodna nošnja Zlatibora” autora Snežane Tomić, etnologa i muzejskog savetnika, održana je 25. marta u Narodnoj biblioteci u Užicu. O knjizi su govorili dr Milina Ivanović - Barišić, sa Etnografskog instituta SANU, etnolog Ranko Barišić i dr Nedeljko V. Radosavljević, sa Istorijskog instituta SANU.

Organizatori su Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu i Narodna biblioteka, a u programu je učestvovala i ženska pevačka grupa Udruženja građana „Era“.

Povezani objekat: 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: