Otvorena Carinarnica u Užicu - slobodna zona do kraja godine

Uporedi smeštaj

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče (27. oktobar 2009. godine) da se otvaranje Carinarnice Užice poklapa sa principima Vlade Srbije o decentralizaciji.

Cvetković je na otvaranju rekao da će sada biti rasterećena Carinarnica u Kraljevu, povećana efikasnost i racionalnost u državnim službama i potreba privrede da uz manje troškove i napore realizuje svoje potrebe. Premijer je dodao da Srbija svakoga dana ide u pravcu uvođenja standarda Evropske unije i da se čine veliki napori na stvaranju boljih graničnih prelaza i infrastrukture na njima. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić istakao je da od nove Carinarnice Užice očekuje pomoć užičkoj privredi za koju je izrazio nadu da će se razvijati, a čemu će doprineti i otvaranje slobodne trgovinske zone do kraja godine.

- Očekujemo da će Carinarnica Užice kontrolisati granične prelaze prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i da će se poboljšati rad i graničnih prelaza - kazao je Đidić.

On je dodao da je u pitanju realizacija projekta u prvoj fazi i da je plan da iduće godine Užice dobije novu zgradu Carinarnice koju će graditi Vlada Srbije, kako bi ovaj problem bio rešen za narednih 50 godina.

Đidić je najavio da predstoji izgradnja modernog boljeg graničnog prelaza Gostun prema Crnoj Gori kao i prelaza Mehov krs iznoseći očekivanje da će Uprava carina 2010. godine imati isto toliko investicija kao ove godine.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković istakao je da su pre tri decenije Privredna komora Užica i Grad Užice podneli zahtev Vladi Srbije da se otvori Carina u Užicu.

On je dodao da se 60% poslova u Carinarnici Kraljevo odnosilo na privredu i poslove građana Užica i Zlatiborskog okruga što je važan argument da Vlada Srbije podrži inicijativu Grada Užica za otvaranjem Carinarnice.

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: