Press konferencija u okviru projekta "Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo"

Uporedi smeštaj

U Turističkoj organizaciji Zlatibor 29. marta je održana pres-konferencija čija je tema bila projekat „Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo”. Projekat je finansiran od strane EU kroz Program prekogranične sradnje Srbija-Crna Gora, a sprovode ga TOZ sa strane Republike Srbije i Eparhija Budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Plužine, sa strane Crne Gore. Realizacija ovog projekta počela je u oktobru 2012. godine i odnosi se na uređenje kulturno-istorijskih i duhovnih objekata na teritoriji opštine Čajetina i Eparhije Budimljansko-nikšićke, a partner na projektu je i TO Plužine. Zajednički budžet projekta iznosi oko 470 000 evra, od čega 220 000 evra pripada TO Zlatibor.

Projekat će omogućiti da se u Jablanici obnove sobrašice, izgrade suvenirnica i info-table, organizuje vodička služba i dr., što će doprineti da već prirodno lep ambijent ovog mesta postane još atraktivniji i posećeniji. U Bijelom Polju biće izgrađena južna kula crkvenog kompleksa Svetog Petra. „Prvo ćirilično pismo koje je u Srbiji napisano, napisano je baš u ovom hramu – Miroslavljevo jevanđelje“, prisutne je podsetio predstavnik Crkvene opštine Bijelo Polje, Dragan Nedović, i dodao da bi u obnovljenoj kuli bili oslikani delovi iz ovog pisma. Takođe će u blizini manastira Zagrađe, opština Plužine, biti izgrađen vidikovac.
Pored građevinskih radova, projekat podrazumeva organizovanje niza edukacija, kao i povezivanje i promociju kulturnih vrednosti.

„Ove vrednosti su izuzetno značajne za naš region“, rekao je direktor TO Zlatibor , Darko Đurović, „ i dobar su primer kako se kulturna i duhovna baština moraju i mogu sačuvati od zaborava i u modernim vremenima dobiti zasluženu pažnju“.

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: