Projekat “Volonterski socijalni servis u Čajetini”

Uporedi smeštaj

Udruženje građana “Zlatiborski krug” iz Čajetine je otpočelo realizaciju projekta “Volonterski socijalni servis u Čajetini”, koji će trajati 10 meseci, a deo je programa Balkanskog fonda za lokalne inicijative (www.bcif.org) – Socijalna tranzicija.

Ovaj program, koji  podržava Kooperativa holandskih fondacija za centralnu i istočnu Evropu, je usmeren na pomoć organizacijama koje nude alternativna rešenja i inovativne pristupe u uspostavljanju i poboljšanju kvaliteta socijalnih usluga za osetljive društvene grupe i doprinose menjanju socijalnog sistema i prelasku na savremene metode prevencije i delovanja.

Projekat Zlatiborskog kruga pokreće rešavanje problema kao što su isključenost starih ljudi iz aktivnog života zajednice, nedostatak međugeneracijske i intrageneracijske saradnje, nemogućnost samoorganizovanja starih  i ostvarivanja njihovih sposobnosti u cilju uzajamne pomoći i doprinosa napretku zajednice, kao i nedostatak svesti kod mladih o značaju volonterizma i ličnog doprinosu razvoju međugeneracijske saradnje i razvoju lokalne zajednice. Ovi problemi su prepoznati u zajednici i njihovo rešavanje je predviđeno Lokalnim akcionim planom za stare koji je prošle godine usvojen u Čajetini.

U prvom delu projekta će biti opremljen Klub za stare, u okviru koga će funkcionisati Volonterski socijalni servis koji će obuhvatiti tri grupe.

Grupu za uzajamnu pomoć  će formirati stariji čajetinci koji mogu jedni drugima (i članovima porodica) pružati  usluge uzajamne pomoći (stolari, električari, frizeri, vodoinstalateri, krojači, pravnici, kuvari...) i za koje će biti organizovana obuka, kroz nekoliko radionica, u oblasti volonterizma i saradnje.

Grupu penzionera za stručnu  pomoć deci i mladima će sačinjavati medicinski radnici, psiholozi, pedagozi, učitelji, vaspitači, profesori, socijalni radnici i pravnici, koji će svoje stručno znanje i profesionalne sposobnosti koristi u savetodavnom radu, kako bi svojim mladim sugrađanima pomogli u učenju i prevazilaženju problema. Za članove ove grupe će biti organizovana obuka u oblasti volonterizma, komunikacije, rešavanje konflikata i savetodavnog rada sa decom i mladima.

Treća grupa je Omladinska volonterska grupa, koju čini  obučena grupa mladih volontera za pomoć starima u svakodnevnim obavezama i savladavanju tehnološko-komunikacionih veština (rad na računaru, mobilni telefoni, internet). Za mlade čajetince će biti organizovana obuka kroz pet radionica u oblasti međugeneracijske saradnje, volonterizma i pružanja tehničke pomoći starima.

Zlatiborski krug je u dosadašnjem radu uspešno realizovao razne edukativne i socijalne programe, kao i programe javnog zagovaranja, a ovim projektom nastavlja da okuplja predstavnike lokalne samouprave i lokalnih organizacija i institucija u rešavanju problema značajnh za život lokalne zajednice.

Čitav tok projekta će pratiti lokalni mediji, a sve projektne aktivnosti će biti predstavljene na internet strani za stare na portalu www.cmok.org.rs

Vesna Belčević
UG “Zlatiborski krug”
Čajetina, Slobodana Penezića 31
zkrug@open.telekom.rs
M. 063.857.99.35

 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: