Proslava Badnjeg dana u Muzeju "Staro selo"

Uporedi smeštaj

U nedelju, 6. januara, u Muzeju na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu kao i svake godine organizovaće se proslava Badnjeg dana u skladu sa narodnim običajima. U jutarnjim satima domaćin donosi badnjak i stavlja ga uz kuću. Sa prvim mrakom (oko 16 časova) u prostoru Kuće, izvode se ritualne radnje sečenja i nalaganja badnjaka na ognjištu, unošenje slame i postavljanje tradicionalne posne večere.

Posetioci Muzeja se mogu podsetiti kako se u narodu obeležava praznik Badnji dan i uzeti aktivno učešće u rekonstrukciji običaja.

Organizator programa je viši kustos Svetlana Ćaldović. U Dvorani Muzeja se može pogledati izložba Hristos se rodi! Zaista se rodi!  i film Božićna pesma.
 
Izložba Hristos se rodi! Zaista se rodi! je posvećenu ciklusu božićnih praznika. Izložba je otvorena od 1. januara 2013. godine.
Autori izložbe: Zorica Zlatić Ivković, Dragan Cicvarić i mr Jelena Toskić
 
Film Božićna pesma koji je snimljen u auteničnom prostoru Muzeja na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu 1999. godine u režiji Nikole Lorencina. U filmu pored enterijera Muzeja i običaja vezanih za praznovanje Badnjeg dana i Božića na selu, možete čuti religiozne dečije pesme Jove Jovanovića Zmaja.
 
Muzej je otvoren svakog dana od 9 do 16 časova, na Badnji dan do 18 časova.

Povezani objekat: 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: