SEOSKI VIŠEBOJ - JABLANICA 2007

Uporedi smeštaj

 
U želji da se naša sela osnaže, da se vratimo tradiciji i pravim vrednostima, u nedelju  27. maja na prve Trojice, kod škole u Jablanici, po drugi put TU Jablanica je organizovalo seoski višeboj "Jablanica 2007", pod sloganom "Jablanica mi u srcu". Najstariji član TU Jablanica Stamenko Didanović i predsednik udruženja Vukomir Božanić pozdravili su prisutne i zajedno sa predsednikom Opštine Čajetina, gospodinom Milanom Stamatović otvorili drugi višeboj.

   
 

Par stotina posetioca pozdravila je pesmom i pevačka grupa iz sela, dok je celodnevnu manifestaciju, koja je počela u prepodnevnim satima vodila je Bojana Božanić. 


Po običaju sela svi posetioci su dočekani sa pogačom, soli i domaćom rakijom. 


Prva disciplina u višeboju je bila trka konja. Staza je bila duga oko 3 km (start donja Jablanica, Oštrike - cilj kod škole u Jablanici). U trci je učestvovalo oko 10-tak grla.

 
Pored meštana iz Jablanice, u trci je učestvao i takmičar sa Orlića koji je, kako kaže, morao sa planine da krene pre svitanja da bi stigao na trku.


Najmlađi takmičar u trci.


Da je tačna izreka važno je učestvovati pokazuje i ova fotografija deke i magarca koji su učestvovali u trci konja i uspeli da dođu do cilja.
Posle napete trke stiglo se i do cilja.
Prvi na cilj je stigao Svetomir Gazdić sa konjem Zvezdanom. Kao nagradu za prvo mesto organizator TU Jablanica uz pomoć pokrovitelja i mnogobrojnih sponzora je dodelio Svetomiru kućni bioskop.
Drugu nagradu od 2000 dinara osvojio je Vlade Planić sa kobilom Zvezdana.
Treće mesto i nagrada od 1000 dinara pripalo je Dragoljubu Mandiću i kobili Curi.

Nakon trke konja takmičenje se nastavilo ispred škole u Jablanici. Druga po redu disciplina je bila skok u dalj. Zbog velikog broja zainteresovanih starijih takmičara organizatori su odlučili da dodele po tri nagrada za veterane i za takmičare do 50 godina.
Prvo mesto u skoku u dalj do 50 godina starosti i nagradu od 3000 dinara osvojio je Jovan Đukić koji je skočio 3m.
Drugo mesto za skok od 2,94m i nagradu od 2000 dinara osvojio je Miloš Didanović.
Treće mesto i nagrada od 1000 dinara pripala je Strajinu Nedoviću za skok od 2,64m.
U grupi veterana, preko 50godina starosti prvo mesto i nagradu od 1500dinara osvojio je Veljko Janković za skok od 2,28m.
Drugo mesto i nagrada od 1000 dinara pripala je Ivanu Bakiću za skok od 2,23m.
Treće mesto i nagradu 500 dinara osvojio je  Slobodan Penezić za skok od 2,18m.


Pobednički par volova u disciplini vuča na vlaci.
Igra koja je privukla najveću pažnju posetilaca i meštana je svetsko prvenstvo u vuči na vlaci, ili prevlačenje trupaca volovima.

Volovi i njihove vođe su imali težak zadatk. Potrebno je bilo 60-tak metara prevući trupac težak oko 2tone i 200kg.
Ovo takmičenje izazvalo je najviše polemike, kako među takmičarima tako i među publikom. Neki su čak pružali i neposrednu pomoć svojim favoritima što je izazvalo polemiku među takmičarima i zadalo sudijama težak zadatak da proglase tri najbolja para volova. Na kraju poredak je ipak određen, prema propozicijama, na osnovu vremena za koje su uspeli da pređu stazu.
Prvo mesto  i televizor dobio je Božidar Bakić sa volovima Cvetkom i Baljom.
Drugo mesto i nagradu od 3000 dinara osvojio je Mišo Udovičić sa volovima Cvetkom i Baljom.
Za treće mesto i nagradu od 1500 dinara se izborio Miodrag Božanić sa volovima Jablanom i Golubom.


Nakon uzbudljive igre usledio je mali predah, gde su goste zabavljali deca iz Jablanice recitovajući pesme o svom selu. 


Predah u takmičarskom delu bio je ispunjen kulturno-umetničkim programom. 


Žarko Božanić je izveo odlomak iz monodrame Mihajla Ćupovića "Zemlja".  U okviru kulturno umetničkog programa nastupili su i članovi KUD-a Zlatibor.


Svoj doprinos dala je i pevačka grupa "Sinovi gredice" iz Stapara. 

Nakon malog predaha nastavilo se sa igrama, snage su se odmerile u bacanju kamena sa ramena
Pobedu i nagradu od 3000 dinara je odneo Jovan Đukić bacivši kamen 11,9m.
Drugo mesto sa 10,45m i nagradu od 2000 dinara je osvojio Milenko Lekić.
Treće mesto i nagradu od 1000dinara osvojio je Radisav milojević bacivši kamen 9,90m.

Poslednja disciplina u višeboju bila je ekipna - nadvlačenje konopca.
Od sedam prijavljenih ekipa, prvo mesto i nagradu od 6000dinara je osvojila ekipa iz Ribaševine.
Drugo mesto i nagradu od 3000 dinara je osvojila ekipa "Stefan i Div".
Treće mesto i nagradu od 1000 dinara osvojila je ekipa "Komunalci". Dobro vreme poslužilo je Jablaničane tako da je takmičenje završeno prema programu. Tokom celog dana, a i posle igara posetioci i takmičari su mogli da se odmore i okrepe ispod šatre.


Takođe, tokom čitavog dana posetioci su mogli da posete izložbu narodne radinosti, na kojoj su žene i domaćice iz Jablanice predstavile svoje rukotvorine, a bilo je i domaće vruće pite.

Nagrade pobednicima uručivali su predsednik opštine, Milan Stamatović, predsedniik Skupštine opštine Miloje Rajović, predsednik Organizacionog odbora višeboja Vukomir Božanić, direktor Kulturno-sportskog centra Marko Slović, predsednik Mesne zajednice Jablanica Živojin Rajović i član Turističkog udruženja Jablanica Novica Kokorović.
Osim novčanih nagrada, organizatori su obezbedili majice, bedževe i torbe sa logom manifestacije za sve osvajače prvog, drugog i trećeg mesta.
Generalni pokrovitelj takmičenja u tradicionalnim seoskim igrama "Jablanica 2007.", bila je Skupština opština Čajetina, a generalni sponzor Kulturno-sportski centar. Predsednik Turističkog udruženja Jablanica, Vukomir Božanić, dodelio je njihovim predstavnicima plakete i zahvalnice.
Za pruženu pomoć u organizovanju višeboja, zahvalnice su primili i: "Rusin" - Čačak, Klub "Sunset" - Zlatibor, TA Zlateks - Zlatibor, STKR "Centar" - Zlatibor, Restoran domaće kuhinje "Park" - Zlatibor, Restoran domaće kuhinje "Bolero" - Zlatibor, Mlečni restoran "Dobro jutro" - Čajetina, STUR "Kokor" - Jablanica, SZR "Didan" - Jablanica, ZZ "Agro Tornik" - Jablanica.
Medijski sponzori bili su TV "Čajetina" iz Čajetine i TV "Lav" iz Užica.

Zabava u Jablanici potrajala je do duboko u noć. Nadamo se da su svi posetioci seoskog višeboja otišli kućama sa Jablanicom u srcu.

Organizatori za sledeću godinu već imaju ideje i najavljuju još bolji provod. Kako nezvani;no saznajemo jedna od novih disciplina će biti i "Najteži jablanički zet". Zetovi kašiku u ruke!