Srećko Stopić, naučnik - Užičanin dobitnik prestižne nemačke nagrade za istraživanje

Uporedi smeštaj

Naš naučnik u Nemačkoj dr Srećko Stopić, rodom Užičanin, saradnik Instituta za procesnu metalurgiju i recikliranje metala na Tehničkom univerzitetu u Ahenu, nedavno je dobio vredno priznanje.

 Sa svojim timom sa ovog instituta dobio je prestižnu "Kajzerpfalc" nagradu u nemačkom gradu Goslaru za istraživanja iz oblasti nanotehnologije, u čemu poslednjih godina postiže zapažene rezultate.

U razgovoru sa Stopićem, o kome su povodom tog uspeha pisale novine na nemačkom i engleskom jeziku, doznala je "Politika" da je reč o jednoj od najznačajnijih nagrada za metalurge Nemačke i Austrije.

– Za mene Srbina to je izuzetna čast, jer će mesingana ploča sa mojim imenom biti postavljena u jednoj od centralnih ulica u Goslaru, gradu pod zaštitom UNESCO. Nagrada iznosi 50.000 EUR, pri čemu je veći deo novca namenjen za dalja istraživanja, a manji za lične honorare – kaže naučnik.

Početkom ove godine doprineo je da se obezbedi finansiranje njegovog prvog istraživačkog međunarodnog projekta sa kolegama iz Užica, u koji rado dolazi. Zajednički poduhvat o primeni neuronskih mreža u optimizaciji sinteze nanoprahova srebra, univerziteta u Ahenu (dr Srećko Stopić), Visoke poslovno-tehničke škole u Užicu (profesori Milovan Milivojević i Dragoljub Drndarević) i kragujevačkog univerziteta (prof. Boban Stojanović), odabran je u ozbiljnoj konkurenciji među deset koje će finansirati nemački DAAD u okviru bilateralne saradnje Nemačke i Srbije.

Stopić je minulih godina dobijao i druga priznanja: 2001. godine Humboltovu stipendiju u Bonu, 2005. nagradu za inovacije iz oblasti nanoprahova bakra, 2011. za istraživanja u oblasti metalurgije olova. U Ahenu živi sa suprugom Milenom, takođe naučnikom, i ćerkama Milicom i Vasilijom.

Naš Srećko (ili Laki, kako ga nemački prijatelji zovu) spojio je nauku i sport. Voli fudbal. U detinjstvu je u Užicu trenirao u ovdašnjem "Jedinstvu", a sada igra u univerzitetskoj ligi malog fudbala u Ahenu (devet golova u tri utakmice), a kao nosilac "C" trenerske licence drži časove fudbala u nemačkim školama.

– U životnom izboru između nauke i fudbala prevagnula je nauka. Zato što u njoj vrednosti duže traju i rezultati uglavnom zavise od pojedinca – objašnjava on.

A potekao je iz skromne porodice u užičkom naselju Carina, od oca kovača i majke domaćice. Mada najbolji tokom školovanja, nije imao novca da odmah nakon završene gimnazije ode na studije. Tek kad je radeći prikupio nešto para ("i malter sam mešao", seća se) krenuo je na Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, koji je završio prvi u generaciji. Najpre je postao asistent na katedri za obojenu metalurgiju, doktorirao 1997. godine, a po dobijanju Humboltove stipendije dobio je i naučnu šansu u Nemačkoj, stigao na institut, postao ime u metalurgiji. Kad ga pitaju u čemu je tajna uspeha u svetu odgovara da je najvažnije da čovek veruje u sebe i da ne krivi druge za svoje neuspehe.

Srećko Stopić je objavio i dve knjige o srpskim naučnicima izvan Srbije, kojima, kako kaže, leči nostalgiju za zavičajem.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 08.05.2012.)

Vesti i događaji: 

Kategorija: