Vašar baštine

Uporedi smeštaj

Uvodni seminar Vašar baštine (Herity Fair) održava se u Muzeju na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu od 30. novembra do 2. decembra 2010.godine.
Vašar baštine predstavlja igru reči (Vašar Baštine - Taštine, Herity - Vanity Fair) kojom se ispituje odnos muzejskih institucija, društvenih grupa i pojedinaca prema sopstvenom kulturnom nasleđu, odnosno prema vrednostima koje ono ima u jednoj zajednici i njenom kulturnom miljeu. Vašar baštine je trogodišnji projekat koji se realizuje na teritoriji jugozapadne Srbije, odnosno u centrima Kraljevo, Čačak, Gornji Milanovac, Prijepolje, Užice, Novi Pazar, uz mogućnost ostvarivanja dodatne saradnje sa ostalim "spoljnim" saradnicima (centralna Srbija, Boka Kotorska, Hercegovina, Dubrovnik)....

Cilj projekta je povezivanje svih onih koji su zainteresovani za promociju kulturnog nasleđa i kulture uopšte. U periodu 2011-2013 realizovaće se tri potprojekta: 1. Moja lična baština u cilju promovisanja ideje ličnog sećanja, stvaranja personalnijeg i emotivnog odnosa prema nasleđu, 2. Baština na biciklu čiji je cilj olakšavanje mobilnosti predmeta i ideja, promovisanje veza i spojeva među kulturnim poslanicima i institucijama i 3. Baština na rafu čiji je cilj kritičko vrednovanje prepoznatog nasleđa i njegovo adekvatno plasiranje na kulturno i turističko tržište.

Vašar baštine zamišljen je kao interaktivni modul, forum u kojem demokratičniji osvrt na nasleđe igra presudnu ulogu u prepoznavanju kulturnih i istorijskih procesa i identiteta, a univerzalni prostor preko koga se direktno odvijaju dijalozi je www.vasarbastine.com

Autori projekta su doktoranti na Katedri za muzeologiju i heritologiju, a uvodni seminar Vašare baštine se realizuje u saradnji sa Centrom za Muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Muzeja na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu.

Podršku realizaciji pružili su Ministarstvo kulture RS, Muzej "Staro selo" u Sirogojnu i Radionica Krug, Zlatibor.

Autor teksta: Nikola Krstović

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: