Vidovdanske kulturne svečanosti

Uporedi smeštaj


Zlatiborsko kulturno leto u okviru kojeg će se održati brojne pozorišne predstave, koncerti  i manifetscije, započeće svečanim programom Vidovdanskih kulturnih svečanosti  i uručenjem priznanja Vidovdanski vitez.
Priznanja će biti uručena na svečanoj akademiji, u Biblioteci "Ljubiša R. Đenić" u Čajetini, 25. juna u 18:00 časova. Pozivamo Vas da prisustvujete svečanoj akademiji!

Vidovdanske kulturne svečanosti održavaju se pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, i uz podršku više kulturnih i sportskih organizacija iz regiona i Srbije. Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti, koji je ove godine radio u sastavu: Milovan Vitezović, Aleksandar Berček, prof. dr Marko Bumbaširević, Đorđe Momirović, Predrag Cune Gojković I Bilja Krstić , jednoglasno je odlučio da:
- Zlatnu plaketu Vitez srpske kulture dodeli pesniku Dobrici Eriću
- Plaketa Vitez srpske glume pripala je Petru Kralju,
- Vitez srpske muzike braći Teofilović,
- Vitez srpskog slikarstva prof. Milošu Šobajiću,
- Vitez srpskog sporta Draganu Kićanoviću,
- Vitez srpske medicine prof. dr Predragu Pešku,
- Vitez srpske privrede preduzeću Zlatiborac d.o.o.

Prošlogodišnji nosilac priznanja Vitez srpske kulture, Milovan Vitezović, o povodu održavanja ovih tradicionalnih kulturnih svečanosti, Vidovdanu, je napisao: “Vidovdan je praznik srpskog pevanja o Kosovu. Kosovo nikada nece prestati da bude srpsko, dok je srpskih pesnika. Pevanjem o Kosovu namiruje se duša i podiže svoja kosovska crkva na s srpskom pesničkom nebu. Pevanje o Kosovu predstavlja, u stvari, potragu za primarnim krikom naroda. Kosovo nam je mera naroda, vekova i slobode. Dok su drugim narodima biće naroda definisali filozofi, kod Srba su to učinili pesnici. Etika srpskog naroda imenuje se kao Vidovdanska etika."

Ovogodišnji nagrađeni priznanja su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

Tako je Dobrica Erić, „lirski zdravicar Gruže, slikar prirode, sela, detinjstva i ljubavi“ i omiljeni pisac za mlade, čija su dela prodata u preko million primeraka. Ovaj “pesnik sela i prirodnih lepota”, čija se poezija poredi sa najlepšim narodnim stvaralaštvom, takođe je godinama jedan od najvećih boraca za očuvanje ćirilice i srpskog jezika, što predstavlja izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture.

Petar Kralj, jedan od najvećih bardova srpskog teatra, čuveni narator i recitaor, koji je 2000. godine proglašen za glumca XX veka, a nosilac je i četiri priznanja za životno delo. Zbog brojnih uloga koje uvek igra sa novom svežinom i kreativnošću, ovaj Kralj glume i boema, koji već decenijama suvereno vlada pozorišnim daskama zasluženo je nagrađen za svoj viteški doprinos glumačkoj profesiji u Srbiji.

Vitezovi su i braća Teofilović koji svojim „dobro uvežbanim, virtuoznim, zvučnim savršenstvom pevanja“, čuvaju tradicionalni zvuk balkanske i srpske muzike i osvajaju publiku i kritiku, kako u Srbiji, tako i širom sveta, noseći zaslužene epitete kao što su „umetničke ikone“, „glasovi stoleća“ i „ Blizanci koji su oživeli balkansku muziku“...

Svetski poznat i priznat umetnik, čija su dela izložena u Solunu, Parizu, Briselu, Atini, Šangaju, Moskvi, Njujorku i za koga kritika kaže da „braneći svoju umetnost, brani ono malo što je od umetnosti još ostalo u našem uništenom pejzažu“, svakako  je zaslužan da se nazove vitezom, zbog čega je priznanje iz oblasti slikarstva s pravom otišlo u ruke prof. Šobajića.

Vitez u svom domenu je i Dragan Kićanović, košarkaška legenda, član FIBA-ine kuće slavnih, višestruki nosilac titule košarkaša veka i najboljeg sportiste Jugoslavije, kao i prof. Predrag Peško - prvi među najboljima u oblasti medicine, poznati hirurg, direktor Instituta za digestivne bolesti KCS, akademik, prodekan i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, član Svetskog udruženja hirurgije jednjaka, kao i član jednog od najprestižnijih udruženja hirurga sveta - Američkog koledža hirurga, u koje je primljen zbog zasluga u razvoju hirurgije jednjaka, kojom se bavio jednako kao i urgentnom hirurgijom...

Da je viteštvo moguće i u srpskoj privredi dokazuje preduzeće Zlatiborac d.o.o., koje ukusom prirode i duhom tradicije osvaja domaća i inostrana tržišta, godinama uspešno posluje gradeći i čuvajući poverenje, kako potrošača, tako i poslovnih partnera, o čemu svedoče brojne nagrade i priznanja koje ovo preduzeće, dobija iz godine u godinu, kao potvrdu svog kvaliteta.

Marija Jeremić   
Opština Čajetina

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Aktivnost: 

Mesto: