VIDOVDANSKE SVEČANOSTI NA ZLATIBORU UZ POSLEDNjU KREACIJU OLjE IVANjICKI

Uporedi smeštaj

 
 Svečanom akademijom na Zlatiboru  otvorene su VIDOVDANSKE SVEČANOSTI u okviru kojih će se u Čajetini i na Zlatiboru održati niz umetničkih programa u  junu, julu i avgustu.

 
,,Program je organizovan u čast naših junačkih predaka, ali i potomaka. U čast junaka koji nikad i ni po koju cenu nisu bili spremni da izdaju svoj narod i svoju otadžbinu, koji su radije umirali nego u sramoti živeli. U čast potomaka koji treba da znaju gde su im koreni, kakva nam je prošlost kako bi jasno i ponosno gledali u budućnost'', ovim rečima započeo je program voditelj obučen u kostim Cara Lazara.

Ovogodišnje Vidovdanske svečanosti održavaju se pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, Turističke organizacije ,,Zlatibor'', Kulturno-sportskog centra u saradnji sa uglednim novinarima, naučnim, kulturnim i sportskim radnicima iz našeg regiona, Beograda i Republike Srbije. Zajednički smo odlučili da, povodom velikog Vidovog dana stvaraocima koji su obeležili našu kulturnu, privrednu i sportsku scenu uruče najviše priznanje-Vidovdansku vitešku plaketu.                
   
Žiri Vidovdanskih svečanosti, kojim je predsedavao Milovan Vitezović, plakete VITEZ SRPSKE UMETNOSTI dodelio je Bilji  Krstić, Draganu Jovanoviću i Ljubivoju Ršumoviću. Plaketa VITEZ SRPSKOG SPORTA dodeljena je Radomiru Antiću a plaketa VITEZ SRPSKE PRIVREDE Vasiliju Mićiću. Bilja Krstić otpevala je uživo jednu pesmu, uz poziv na koncert naredne nedelje na Kraljevom trgu na Zlatiboru, dok se Dragan Jovanović, popularni Dragče zahvalio uz odlomak iz Don Kihota. Vasilije Mićić je istakao da ova nagrada i priznanje za njega ima posebno značenje i predstavlja veliki podstrek za dalji rad.

U ime Radomira Antića, koji je u inostranstvu, plaketu su primili njegov sin Dušan i unik Radomir.

Vidovdansku besedu govorio je akademik dr Dragan Nedeljković, počasni predsednik Vidovdanskih svečanosti.

Na VIDOVDANSKOJ AKADEMIJI  voditelji su nosili kostime kosovskih junaka koje je kreirala Olja Ivanjicki, umetnica koja od subote počiva u Aleji Velikana. Sudbina je htela da to bude verovatno njena poslednja kreacija-ona je naime, posle Tesle i Njegoša, zajedno sa Nadom Momirović iz  kompanijom MONA pripremala kolekciju KOSOVSKI BOJ ali nije doživela da vidi njeno prvo predstavljanje.

U Čajetini, u Domu kulture, u ponedeljak u 20,00 čajetinsko pozorište će izvesti predstavu "Maj nejm iz Mitar", dok će u umetničkom programu za DAN opštine,  u utorak, 30.juna nastupati Ivana i Jelena Žigon.

U nedelju, 5. jula, u 19,00 Bilja Krstić i BISTRIK prirediće koncert na Kraljevom trgu na Zlatiboru, a u julu će biti koncerti  Bore Dugića, Riblje čorbe i drugih umetnika.

Opština Čajetina
Bojana Božanić

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: