Započet proces izrade lokalnog akcionog plana za stare u Opštini Čajetina

Uporedi smeštaj

Na sednici Opštinskog veća opštine Čajetina, 20. aprila, doneta je Odluka o izradi Lokalnog akcionog plana za stare, čiji je cilj unapređenje položaja starih i njihovo aktivnije učešće u životu lokalne zajednice. Prema ovoj Odluci, nosilac izrade LAP-a je Udruženje građana “Zlatiborski krug”, koje realizuje projekat “Mladi za stare”. Projekat se sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kroz program Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva, kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Članovi Radne grupe za izradu LAP-a, koja je na osnovu Odluke opštinskog veća formirana, su predstavnici Udruženja penzionera, svih relevantnih lokalnih institucija, predstavnici lokalne samouprave i članovi čajetinske omladinske organizacije.

Prvi sastanak Radne grupe je održan 30. aprila u Maloj sali opštine. Lokalni koordinator  za process izrade LAP-a, Bojana Božanić, koja će u saradnji sa projektnim timom voditi čitav proces, i Mentor za izradu LAP-a, Brankica Jeremić iz Užica, su upoznale članove Radne grupe sa planom rada.

Proces izrade ovog strateškog lokalnog dokumenta će trajati osam meseci i obuhvatiće ispitivanje položaja i potreba starih i njihovih porodica, kao i svih pružaoca usluga ovoj ciljnoj grupi. Planirano je sprovođenje ankete po selima i organizovanje Fokus grupa, na kojima će učestvovati stari, članovi njihovih porodica i predstavnici lokalnih institucija.

Nakon analize rezultata ispitivanja, članovi Radne grupe će imati pet dvodnevnih seminara, na kojima će, uz vođstvo Mentora Radne grupe, Branikce Jeremić, steći neophodna znanja i veštine za učešće u procesu izrade Nacrta LAP-a za stare.

Nakon javnog predstavljanja Nacrta LAP-a, planirano je njegovo usvajanje u Skupštini opštine Čajetina. Usvojen Lokalni akcioni plan za stare će biti osnova za organizovano rešavanje problema sa kojima se suočavaju stariji sugrađani, njihove porodice i čitava lokalna zajednica.

Vesna Belčević, PR projekta
UG”Zlatiborski krug”
zkrug@nadlanu.com
063 857 99 35


 

 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: