Zdrava hrana šansa Srbije - Međunarodna konferencija o organskoj proizvodnji od 30. maja do 2. juna na Zlatiboru

Uporedi smeštaj

Tek što je, početkom ovog meseca, Narodna skupština Srbije usvojila Zakon o organskoj proizvodnji uz mogućnost da proizvođači računaju na veću finansijsku pomoć države, još jedan događaj, predstojećeg vikenda na Zlatiboru, daje doprinos toj priči.

Reč je o prvoj Međunarodnoj konferenciji o zdravoj, ekološkoj i organskoj proizvodnji, koja će biti susret nauke i proizvođača u ovoj oblasti. Skup organizuju Udruženje za razvoj kulture življenja "Bioplanet" iz Beograda i Zadruga dobrih domaćina iz Topole, a pod pokroviteljstvom ministarstava poljoprivrede i životne sredine, Privredne komore Srbije, kompanija "Delta maxi" i "Bambi".

Najavljujući ovaj skup, predstavnici organizatora naglasili su da je u organskoj proizvodnji naša velika šansa, jer nudi priliku seoskom porodičnom domaćinstvu i malom proizvođaču da obezbede siguran plasman, a svoje proizvode prodaju i pre nego što krenu u proizvodnju. Uslov za to je da zemljište bude živo i zdravo, bez agrohemikalija, da se gaje autohtone lokalne sorte i rase, ali i da se poštuju pravila postavljena Zakonom o organskoj proizvodnji.

Na nevolju, mada imamo odlične preduslove za to i dve trećine obradivih površina u Srbiji već pogodnih za organsku proizvodnju, za sada ih se svega 0,3% koristi za tu namenu, dok je, recimo, u Austriji 16, a u Italiji 10%. Ipak, najnovije podsticajne mere naše države povoljno mogu uticati da se stanje popravi, a ova konferencija daje svoj doprinos time što će ljudi od struke proizvođačima dati uputstva i savete o tehnologiji biljne i stočarske zdrave proizvodnje.

– U poslu organske proizvodnje obezbeđenje plasmana i tržišta u zemlji i inostranstvu veoma je važno, a konferenciji će prisustvovati veliki distributeri i maloprodajni lanci zainteresovani za plasman organskih proizvoda. Skup će prerasti u stalnu manifestaciju, i to na Zlatiboru, zato što je ova regija sinonim za zdravo i prirodno, što se ovde čuva vekovna tradicija seoskog gazdinstva koja je baza i oslonac ekološkoj proizvodnji hrane. Da ono što je Guča za trubu Zlatibor bude za organsku proizvodnju – kaže Vesna Rakar, predsednica udruženja "Bioplanet".

 

Prema rečima prof. dr Nikole Bajića, predsedavajućeg Naučnog odbora konferencije, najvažnije je da u Srbiji imamo uslove i kadrove.

- Mi smo tu da obrazujemo proizvođače, da prva i osnovna karika u tom lancu ne bude zaboravljena, a spremni smo da na njivi to i pokažemo - rekao je Bajić.

Direktor Zadruge dobrih domaćina Budo Brajović nudi da ova zadruga svim zainteresovanim proizvođačima organske i kontrolisane hrane obezbedi stručnu pomoć za ceo proces, od njive do tržišta.

- Namera nam je da u ovom poslu od seljaka napravimo gazdu i gospodina, koji će potrošače dočekivati ne na pijaci nego na svome pragu i tamo im prodati svoj domaći proizvod - napomenuo je on.

Uporedo sa ovom konferencijom, koja traje od 30. maja do 2. juna u hotelu "Palisad", na Kraljevom trgu kraj jezera na Zlatiboru biće sajam na kome se predstavlja više od 70 proizvođača zdrave hrane iz raznih delova Srbije. A u stručnom delu manifestacije govoriće se o obnovljivim izvorima energije, uzgoju organske maline, žitarica, stoke, šumskih plodova, tehnologiji organske proizvodnje meda, rakije i drugog. Svoje radove predstaviće 35 stručnjaka iz ove oblasti, među kojima je i sedam iz država regiona.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 27.05.2010.)

 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: