"Zlatiborski krug" - Početak projekta "Mladi za stare"

Uporedi smeštaj

Udruženje građana “Zlatiborski krug” iz Čajetine je u februaru započelo realizaciju jednogodišnjeg projekta “Mladi za stare”, koji predstavlja javnu kampanju za izradu Lokalnog akcionog plana  za stare.

Projekat se realizuje uz pomoć Instituta za održive zajednice (ISC)Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID), kao deo programa “Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva”. Cilj ovog programa je povećanje učešća građana u svim sferama javnog života i pomoć inicijativama lokalnih organizacija i udruženja građana u rešavanju ekoloških, ekonomskih i socijalnih problema.

“Zlatiborski krug” je učestvovao na konkursu  Instituta za održive zajednice za programe javnog zagovaranja sa predlogom projekta koji je prepoznat kao kvalitetan i značajan za čitavu lokalnu zajednicu i čija će realizacija doprineti razvoju opštine Čajetina.

Osnovni cilj projekta “Mladi za stare” je unapređenje kvaliteta života starih lica u opštini kroz njihovo aktivnije učešće u životu zajednice i kroz izradu i usvajanje Lokalnog akcionog plana za stare (LAP) u skladu sa Nacionalnom strategijom o starenju.
Projekat predviđa uključivanje lokalnih ustanova, organizacija i šire javnosti u proces poboljšanja položaja starih u opštini, a za izradu LAP-a će biti formirana Radna grupa, sastavljena od predstavnika svih relevantnih lokalnih institucija.

Aktivnosti koje će doprineti stvaranju kvalitetnog Akcionog plana za stare obuhvataju istraživanje potreba starih lica i podizanje informisanosti javnosti o  položaju starih putem sredstava javnog informisanja, tribina i javnih uličnih akcija.

Naročit značaj se daje razvoju međugenracijske saradnje i aktivnijem uključivanju mladih u poboljšanje položaja starih kroz formiranje omladinske volonterske grupe i njihovu obuku u omladinskom volonterizmu za pomoć starima, otvaranje internet odeljka za stare na omladinskom portalu, organizaciju umetničkih konkursa za mlade na temu starosti i organizaciju kulturno-umetničkih dešavanja za stare.

„Zlatiborski krug“ je u dosadašnjem radu uspešno realizovao razne edukativne i socijalne programe, kao i programe javnog zagovaranja i ovim projektom nastavlja da okuplja predstavnike lokalne samouprave, obrazovnih institucija i građanskih organizacija u rešavanju problema značajnh za život lokalne zajednice.

Projektni tim sačinjavaju osobe sa dugogodišnjim iskustvom u „Zlatiborskom krugu“. Koordinator projekta je Zorica Milosavljević, pomoćnik koordinatora je Ivana Milojević, a PR projekta je Vesna Belčević.
Čitav tok projekta će pratiti lokalni mediji, a sve projektne aktivnosti će biti predstavljene na internet strani za stare na portalu www.cmok.org.rs

Vesna Belčević
PR projekta

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: